Vad gäller exakt – Nya regler för asylboende

Den här sammanfattningen bygger på lagrådsremissen som presenterades den 2 oktober 2024 och är en vidareutveckling av delbetänkandet (SOU 2022:64), som ursprungligen skickades ut på remiss den 5 april 2023. Delbetänkandet var en delrapport från en statlig utredning med förslag på en ny ordning där asylsökande ska bo på statligt kontrollerade boenden under hela asylprocessen. Boende på dessa boenden föreslogs som ett krav för att erhålla ekonomiskt bistånd och undantag från arbetstillstånd. Remissprocessen gav berörda myndigheter, organisationer och andra intressenter möjlighet att lämna sina synpunkter och påverka utformningen av förslagen.

Det är viktigt att notera att den version av lagförslaget som nu skickats till Lagrådet kan komma att ändras ytterligare innan den slutgiltiga lagen antas. Vi kommer att uppdatera och publicera de nya förändringarna när de blir tillgängliga.

Förslaget innebär en ny ordning för boendet av asylsökande i Sverige. De huvudsakliga föreslagna ändringarna är:

Obligatoriskt boende på asylboenden: Förslaget innebär att asylsökande ska bo på Migrationsverkets boenden under hela asylprocessen. Detta gäller inte ensamkommande barn. De som väljer eget boende kommer inte att få samma förmåner som de som bor på Migrationsverkets boenden.

Villkor för dagersättning och bidrag: Asylsökande ska bo på asylboenden för att kunna få dagersättning och särskilda bidrag. Det finns undantag, t.ex. för de som bor med nära familjemedlemmar i Sverige eller har synnerliga skäl att bo på annat sätt.

Villkor för arbetstillstånd: Asylsökande som bor på asylboenden ska också kunna undantas från kravet på arbetstillstånd, vilket ger en stark motivation att bo kvar på dessa boenden.

Kontroll av boende: Migrationsverket ska ha rätt att kontrollera att asylsökande verkligen bor på de tilldelade boendena. Asylsökande måste informera Migrationsverket om sin bostadsadress om de inte bor på asylboende, annars kan deras asylansökan anses återkallad.

Samhällsintroduktion: En lagstadgad skyldighet för asylsökande att delta i en samhällsintroduktion föreslås, vilket också blir ett villkor för undantag från kravet på arbetstillstånd.

Åtgärder vid misskötsamhet: Det föreslås också att asylsökande som missköter sig kan få sin dagersättning sänkt, och i vissa fall kan omplacering till andra boenden vara en konsekvens.

Föregående
Föregående

Månatlig rapport: Asylstatistik och medborgarskap för afghaner och andra nationaliteter i Sverige

Nästa
Nästa

Asylboenden och den nya ordningen